Cyperský prezident odsúdil úspech ultranacionalistov v gréckych voľbách

09.05.2012 Celý región

Nikózia 9. mája (TASR) - Cyperský komunistický prezident Dimitris Christofias dnes ostro kritizoval grécku ultranacionalistickú stranu Zlatý úsvit, pričom označil jej volebný úspech za drancovanie moderných dejín Grécka.

Zlatý úsvit, ktorý v nedeľňajších voľbách získal sedem percent hlasov, je prvou radikálne pravicovou stranou, ktorá sa dostala do parlamentu od pádu gréckej vojenskej diktatúry v roku 1974. Grécka junta iniciovala prevrat na Cypre, ktorý vyvolal tureckú inváziu.

Cyprus, najbližší grécky spojenec, sa zvyčajne vyhýba komentovaniu gréckej domácej politiky, úspech nacionalistov je však citlivý na ostrove, ktorý je už takmer štyri desaťročia etnicky rozdelený medzi turecký sever a grécky juh.

"Je šokujúce a desivé, že hnutie, ktoré je definované ako nacistické a fašistické, zaznamenáva sedem percent hlasov... zhruba 450.000 hlasov," uviedol Christofias v prejave v Nikózii.

Strana Zlatý úsvit, ktorej znak evokuje hákový kríž, odmieta, že je neonacistická. Mnohé hlasy získala od Grékov, ktorí sa obávajú nárastu zločinnosti po viacročnej recesii a odmietajú úsporné opatrenia.

"Je to drancovanie modernej gréckej histórie. Nacizmus bol počas rokov fašistickej okupácie zodpovedný za genocídu vedenú proti gréckemu ľudu," povedal Christofias.
 

Vyberte región